Recept: Chuťovky španielskeho kráľa
Recepty
Tapas sa zrodil, keď španielsky kráľ Alfonso X. Múdry ochorel. Musel prijímať malé množstvá jedla a vína medzi hlavnými chodmi. Po uzdravení nariadil, aby sa v Castílii víno servírovalo s niečím na zahryznutie.
Jedlo, ktorému sa nedá odolať, až do posledného kúska. Foto: Kate
Ďalšia legenda hovorí, že po dlhom putovaní si kráľ potreboval oddýchnuť a zastavil sa v meste Ventorillo del Chato. Objednal si pohár sherry. Keďže práve vtedy fúkal silný vietor, čašník sa rozhodol pohár vína zakryť plátkom šunky, aby doň nenapadali nečistoty. Kráľovi sa to mimoriadne zapáčilo a pri objednávaní druhého pohára požiadal čašníka, aby tento druhý pohár servíroval tak isto ako prvý s pokrývkou, teda tapasom.
Tiež sa hovorí, že kráľ Alfonso nariadil servírovanie vína s malými porciami jedla, aby sa klienti tavern rýchlo neopili. A mám ešte niekoľko objasnení vzniku tejto španielskej špeciality. Napríklad ochrana pred vínnymi muškami, podpora apetítu pred hlavným chodom zvýšenie predajnosti vína... Nech už je to akokoľvek, dnes sa tapas podáva v každej španielskej reštaurácii, bare či kaviarni. A každé mesto či kraj má svoj typický tapas.
Nevyhnutnými súčasťami tohto predjedla sú: Olivový olej, olivy, chlieb, syr, tortilla de patata. Z mäsových výrobkov nesmie chýbať šunka, hamón, teda sušené bravčové stehno, z ktorého sa režú tenučké plátky mäsa. Nemôžeme zabudnúť ani na typické španielske klobásy či salámy. Najznámejšou je čorizo, kráľovná španielskych klobás. Pripravuje sa zo surového bravčového mäsa. Jasnočervenú farbu získa vďaka červenej paprike a špeciálnej marináde, tiež obsahuje soľ, koreniny a trochu bieleho vína, ktoré počas fermentácie pridá klobáse jemne kyslú chuť.
Na tapas môžeme použiť aj dary mora, kúsky kuracieho mäsa s kari korením a olivovú pastu. Pripravte si vlastný tapas podľa chuti, no nezabudnite ho servírovať s dobrým vínom alebo pivom.
Kate
01. 03. 2011 00:00