Recept: Chuťovky španielskeho kráľa

Recepty

Chuťovky španielskeho kráľa

Tapas sa zrodil, keď španielsky kráľ Alfonso X. Múdry ochorel. Musel prijímať malé množstvá jedla a vína medzi hlavnými chodmi. Po uzdravení nariadil, aby sa v Castílii víno servírovalo s niečím na zahryznutie.

Jedlo, ktorému sa nedá odolať, až do posledného kúska. Foto: Kate

 

Ďalšia legenda hovorí, že po dlhom putovaní si kráľ potreboval oddýchnuť a zastavil sa v meste Ventorillo del Chato. Objednal si pohár sherry. Keďže práve vtedy fúkal silný vietor, čašník sa rozhodol pohár vína zakryť plátkom šunky, aby doň nenapadali nečistoty. Kráľovi sa to mimoriadne zapáčilo a pri objednávaní druhého pohára požiadal čašníka, aby tento druhý pohár servíroval tak isto ako prvý s pokrývkou, teda tapasom.

Tiež sa hovorí, že kráľ Alfonso nariadil servírovanie vína s malými porciami jedla, aby sa klienti tavern rýchlo neopili. A mám ešte niekoľko objasnení vzniku tejto španielskej špeciality. Napríklad ochrana pred vínnymi muškami, podpora apetítu pred hlavným chodom zvýšenie predajnosti vína... Nech už je to akokoľvek, dnes sa tapas podáva v každej španielskej reštaurácii, bare či kaviarni. A každé mesto či kraj má svoj typický tapas.

Nevyhnutnými súčasťami tohto predjedla sú: Olivový olej, olivy, chlieb, syr, tortilla de patata. Z mäsových výrobkov nesmie chýbať šunka, hamón, teda sušené bravčové stehno, z ktorého sa režú tenučké plátky mäsa. Nemôžeme zabudnúť ani na typické španielske klobásy či salámy. Najznámejšou je čorizo, kráľovná španielskych klobás. Pripravuje sa zo surového bravčového mäsa. Jasnočervenú farbu získa vďaka červenej paprike a špeciálnej marináde, tiež obsahuje soľ, koreniny a trochu bieleho vína, ktoré počas fermentácie pridá klobáse jemne kyslú chuť.
 

Na tapas môžeme použiť aj dary mora, kúsky kuracieho mäsa s kari korením a olivovú pastu. Pripravte si vlastný tapas podľa chuti, no nezabudnite ho servírovať s dobrým vínom alebo pivom. 

Kate

01. 03. 2011 00:00

Ďalšie z kategórie Recepty

Cibuľová mňamka od gurmánov

Cibuľová mňamka od gurmánov

Názov cibuľová polievka neznie príliš lákavo, no keď sa k nemu pridá slovo francúzska, hneď nadobudne gurmánsky rozmer. A veru je to tak. So správnymi prísadami premeníte zopár cibúľ na delikatesu.

23.03. 2011, 00:00

Vtáčik skoro ako v družine

Vtáčik skoro ako v družine

Neviem prečo, ale nejako sa mi zacnelo. V školskej jedálni som toto jedlo príliš nemusel. Zdalo sa mi nejaké čudné a neveriacky som krútil hlavou, čo to tí Španieli jedia. Vôbec som netušil, že zohnať v Španielsku niečo, čomu u nás hovoríme španielsky váčik je takmer nemožné. Nevadí.

20.12. 2010, 09:48

Deci rumu do klobás

Deci rumu do klobás

Klobásky a zemiaky upečené v jednom kamennom pekáči. Dobrota. Na pohľad žiadna vážna veda alebo recept, ktorý by potreboval viac priestoru. Omyl. Teda, ak nechcete žuť nestráviteľné kúsky lacných šúľkov z hypermarketu.

08.02. 2011, 00:00

Koláčiky nielen na svadbu

Koláčiky nielen na svadbu

U nás doma príliš neobľubujeme ťažké krémové zákusky. Zato kysnuté buchty alebo koláčiky si doprajeme takmer každú nedeľu. Zvlášť teraz v zime dobre padnú k šálke kávy, teplého kakaa alebo vareného vínka.

22.02. 2011, 00:00