Vrbovská šikmá veža sa začala nakláňať do opačnej strany

Región

Vrbovská šikmá veža sa začala nakláňať do opačnej strany

VRBOVÉ – Šikmú vežu opäť premerali. Po troch rokoch od posledného prieskumu sa takmer nepohla, stále je od svojej osi odklonená približne 98 centimetrov. Po tom, čo vyčistili parčík pred ňou a vyrúbali niekoľko drevín, sa rozšírili reči, že sa opäť naklonila. Merania však tieto dohady vyvrátili.

Posledné merania veže ukázali, že je veľmi stabilná. Pre návštevníkov mesta ale ostane naďalej neprístupná. foto: ras

Veža sa dokonca vrátila v protismere o jeden milimeter. Geodéti však upozornili na to, že ak by sa situácia v okolí tejto vrbovskej pamiatky zhoršila, znamenalo by to jej pomalý koniec. Najmä hustnúca doprava a stavebné práce v jej blízkosti, by jej mohli uškodiť.
„Doterajšie merania svedčia o jej vysokej stabilite. Proti ďalšiemu nakláňaniu ju zabezpečil staviteľ Ľudovít Mego ešte v tridsiatych rokoch, vraj pod ňu naliali niekoľko vagónov betónu,“ hovorí vedúci útvaru kultúry a školstva mestského úradu Ľubomír Bosák. Oprava vtedy vyšla cirkev sedemnásťtisíc korún.
Ešte pred rokom 1989 bola prístupná aj pre ľudí, v niektorých častiach bola expozícia z histórie mesta. Neskôr ju však uzatvorili, vystavené predmety v nej zostali a splesniveli. Vrchná časť veže, kde sú zavesené zvony, je pre človeka nebezpečné. Ich srdcia totiž visia vo výške očí. Mesto v súčasnosti nad jej opätovným sprístupnením neuvažuje.
Vežu zvonice v barokovo-klasicistickom štýle začal stavať v roku 1832 rokov murársky majster Jozef Verner z Čachtíc. Práce mu trvali štyri roky. Takmer po sto rokoch pri oslavách výročia vzniku Československej republiky sa veža naklonila. Spôsobil to nepretržitý dážď, ktorú celú stavbu podmočil. Pod jej nestabilitu sa podpísali aj úzke základy.
 

25. 02. 2011 14:59

Ďalšie z kategórie Región

Výročie kostola oslávili knihou

Výročie kostola oslávili knihou

KÁTLOVCE - Jubilejné 300. výročie stavby kostola, ktorý je zasvätený Duchu Svätému, v Kátlovciach oslávili 17. novembra. Slávnostnú sv. omšu za prítomnosti vzácnych hostí a kňazov celebroval trnavský arcibiskup Róbert Bezák.

23.12. 2010, 11:45

Objasnili sme nejasné spaľovanie v Ružindole

Objasnili sme nejasné spaľovanie v Ružindole

Čitateľka Stanislava z Ružindola adresovala našej redakcii podnet o nepovolenom spaľovaní organického odpadu, ku ktorému malo dôjsť na bývalej, dnes nefunkčnej skládke komunálneho odpadu v Ružindole. „Pracovníci obecného úradu porušili zákon o odpadoch, podľa ktorého je takéto spaľovanie zakázané,“ uviedla.

15.03. 2011, 20:28

Víťazní starostovia

Svoje pozície v Trnavskom okrese obhájili: Biely Kostol - Jozef Adámek (NEKA), Bohdanovce nad Trnavou - Miroslav Sučák (NEKA), Boleráz - Pavol Mackovčín (NEKA), Borová - Florián Mišík (NEKA), Dechtice - Karol Zachar (SNS,SMER), Dlhá - Rudolf Braniša (NEKA), Dolná Krupá - Teofil Mihalovič (KDH), Dolné Dubové - Marek Hrčka (NEKA), Dolné Lovčice - Anna Slováková (SMER), Dolné Orešany - Juliana Belicová (NEKA), Horné Dubové - Ján Hrčka (NEKA), Horné Orešany - Ján Kormúth (SMER,KDH), Kátlovce - Pavol Johanes (NEKA), Košolná - Martin Halaksa (NEKA), Opoj - Alojz Matúš (NEKA), Radošovce - Miroslav Remenár (KDH), Ružindol - Vladimír Púčik (NEKA), Šúrovce - Miloslav Richnák (NEKA), Trstín - Marta Genčúrová (NEKA), Voderady - Marek Turanský (NEKA), Zavar - Rudolf Baroš (ĽS-HZDS), Zvončín - Michaela Strakošová (NEKA).

23.12. 2010, 10:50

Konečne k lekárovi

CHTELNICA – Sklamaný z tohtoročných výsledkov volieb bol aj Stanislav Damaškovič. Po dvadsiatich rokoch ho vystrieda Peter Radošinský.

23.12. 2010, 11:01