Bartekovci: V rukách im sedia hokejky aj pušky

Hokej

Bartekovci: V rukách im sedia hokejky aj pušky

Mená sestier Bartekových sú známe nielen Trnavčanom, ale celému streleckému svetu. Úradujúca majsterka Európy v disciplíne skeet Danka žije momentálne v Malženiciach. Lenka, ktorá už pár mesiacov hrdo nesie priezvisko Kostelecká, v Brne.

Peter Bartek na mieste, kde mu to najviac pristane. Na ľade. Foto: archív Petra Barteka

No meno Bartek nie je slávne len v streľbe, ale aj v hokeji. Až traja bratranci našej sesterskej dvojice sa venujú tomuto zimnému športu. Jeden z nich, Peter Bartek, bol dokonca nominovaný na najlepšieho obrancu belgickej najvyššej súťaže.
Je zaujímavé, že chlapi s týmto priezviskom sa venujú práve hokeju a dievčatá športovej streľbe. „Môjho brata Maroša priviedol k hokeju otec. Ja som s ním začal už automaticky. A pravdepodobne si z nás zobral príklad aj na bratranec Lukáš. Dievčatá zas mali príklad v otcovi poľovníkovi a asi veľmi na výber nemali,“ zasmial sa Peter. „Popravde, neviem si ich ani predstaviť v hokejovom výstroji. Aj keď práve v našom tíme v Belgicku máme v bráne ženu. No občas mi ako žena skutočne nepripadá,“ zhodnotil s úsmevom.
Hokejovo-strelecká rodina má svoje záľuby presne rozdelené a Peter priznáva, že po puške siahol len výnimočne. „Nás rodičia k tomuto športu neviedli. Ale vždy, keď sme sa dostali do Malženíc, bolo fajn poťažkať si športové zbrane. Som hrdý na to, že dievčatá nimi narábajú tak úspešne.“ Zdá sa, že športové odvetvia sú v rodine Bartekovcov vopred dané, ale s tým Peter nesúhlasí. „S manželkou Michaelou máme trojročnú dcéru a v tejto chvíli si skutočne neviem predstaviť, akému športu by sa mala venovať. Myslím si, že sa to vyvinie časom. Možno to nebude ani jeden z tých našich rodinných. Petra sa nám narodila už v Antwerpách. Ak sa rozhodne pre nejaký šport, možností bude mať určite niekoľko.“
Peter s manželkou Michaelou (druhá sprava) a sesternicami Dankou (úplne vpravo) a Lenkou. Foto: archív Petra Barteka
Zastrieľať si aspoň na kolotočoch
Prispôsobiť svoje povinnosti tak, aby mali všetci čas ísť sa pozrieť na toho druhého, bol vždy nadľudský výkon. „Chodil som sa pozerať na zápasy brata Maroša a bratranca Lukáša. Kedysi sa na to našiel čas a aj šport bol viac o zábave. Lenke a Danke som fandil len na diaľku. Nikdy som ich nevidel priamo v súťaži, ale vždy som netrpezlivo čakal na výsledky. Dúfam, že raz sa mi to podarí a budem ich vidieť strieľať. A možno si vystrelím aj ja, aspoň ružu na kolotočiarskej strelnici,“ opäť zvrtol Peter vážnu debatu na humor. Danka Barteková svojho bratranca doplnila: „Myslím si, že by nemali problém ani so športovou streľbou, keby sa na ňu dali. Ale je fajn, že sa dali na hokej. Keď sme boli menšie, chodili sme za nimi v Trenčíne na zimák. Teraz sa už stretávame len v rodinnom kruhu, vždy, keď je na to príležitosť." Z tria Bartekovcov hráva aktívne už iba Peter. Starší Maroš s hokejom už skončil. „Hrali sme spolu v jednom tíme vo Francúzsku, a potom aj v Belgicku. Tým sme urobili veľkú radosť nášmu otcovi. Korčule už zavesil na klinec aj Lukáš.“
Už o niekoľko týždňov prepukne na Slovensku veľký hokejový sviatok, majstrovstvá sveta v hokeji. No Peter bude na nich chýbať aj ako divák. „Moje pracovné povinnosti mi nedovolia prísť. S mnohými hráčmi sa poznám osobne a rád by som im fandil priamo v Bratislave, ale nepôjde to. Som však hrdý na to, že sa šampionát bude skutočne u nás konať a verím, že to chlapci dotiahnu ďaleko.“

10. 03. 2011 00:00

Ďalšie z kategórie Hokej

Najmenší gladiátori bojovali o finále ako o život

Najmenší gladiátori bojovali o finále ako o život

V šiestich slovenských mestách sa uskutočnil 3. ročník Orange minihokej tour. Tento turnaj je aj oficiálnymi majstrovstvami Slovenska žiakov štvrtých tried základných škôl. Víťazi jednotlivých kôl postúpili na celoslovenské finále, ktoré sa bude konať v košickej Steel Arene.

14.02. 2011, 23:15

Gladiátori v Detve neuspeli, nestrelili ani gól

Hokejisti Trnavy prehrali vo svojom záverečnom vystúpení základnej časti 1. ligy.

25.01. 2011, 20:19

Gladiátori: Sú mladí, ale draví

Gladiátori: Sú mladí, ale draví

Spokojný vyšiel z hráčskej kabíny kapitán HK Trnava Martin Čunderlík. Sám uzavrel gólový účet zápasu na 6:2, keď si ideálne počkal pri pravej žrdi na prihrávku a vložil do strely svoju hokejku.

18.01. 2011, 21:19

Hokejisti Trnavy v prvom dueli vynervovali Liptákov

Hokejisti Trnavy v prvom dueli vynervovali Liptákov

HK Trnava prehral v prvom zápase štvrťfinále play-off na pôde Liptovského Mikuláša. Veľkému favoritovi súťaže však dlho odolával.

29.01. 2011, 21:23