VIDEO: Základy čipky za tri hodiny, potom celoživotné zdokonaľovanie

Spoločnosť

VIDEO: Základy čipky za tri hodiny, potom celoživotné zdokonaľovanie

TRNAVA – Hoci krajské mesto svoju vlastnú čipku nemá, v Trnave už pätnásť rokov pôsobí klub paličkárok. Svoju prácu členky prezentovali v sobotu v Západoslovenskom múzeu v rámci úvodnej časti celoročného podujatia Škola ľudového remesla.

Po troch hodinách začiatočník zvládne jednoduchý výrobok. Foto autor

 

S nápadom, aby si bežní ľudia mohli zadarmo staré remeslá vyskúšať a niečo sa aj naučiť, prišla riaditeľka múzea Daniela Čambálová. Aj keď podujatie trvalo iba tri hodiny, podľa slov členky Klubu trnavských paličkárok Heleny Krchnárovej je to dostatok času, aby záujemcovia pochopili základy tvorby paličkovanej čipky a dokázali aj vytvoriť jednoduchý výrobok.

 

 

„Paličkovanie je zložitejšia ručná práca a hoci sa tomu venujem už pätnásť rokov, nemôžem povedať že som v tom dobrá,“ poznamenala Helena Krchnárová, no ako dodala, tento kurz je skôr o podchytení záujmu verejnosti. „Aj preto sme sem prišli viaceré, aby sme sa mohli záujemcom viac venovať. V rámci klubu je nás dvadsať stálych členiek, každý utorok sa stretávame na mestskom úrade.“
Škola ľudového remesla bude počas roka v múzeu každý druhý mesiac okrem letných prázdnin. Už najbližšie si verejnosť bude môcť vyskúšať zdobenie kraslíc. Nasledovať budú kurzy tvorby výrobkov z drôtu, figúrok zo šúpolia a na záver zdobenia medovníkov.
 

 

 

 

28. 02. 2011 14:18

Ďalšie z kategórie Spoločnosť

VIDEO: Najlepšie chutil seredský guláš

VIDEO: Najlepšie chutil seredský guláš

TRNAVA – Už po druhý raz na Zelenečskej ulici rozvoniaval kotlíkový guláš. V sobotu sa na medzinárodných majstrovstvách Trnavy zúčastnilo štyridsať tímov.

31.01. 2011, 16:33

VIDEO: Svätý Urban musel zaspať. Ťažkú sezónu potvrdzuje aj Víno Tirnavia

VIDEO: Svätý Urban musel zaspať. Ťažkú sezónu potvrdzuje aj Víno Tirnavia

TRNAVA – Vinárska sezóna sa rozbehla, majstri tohto druhu však majú za sebou veľmi ťažký rok. Príliš daždivé počasie sa odrazilo na úrode. Že patrón vinárov vlani proste zaspal, potvrdilo aj v našich končinách jedno z najvychýrenejších vinárskych podujatí, Víno Tirnavia.

19.03. 2011, 09:19

VIDEO: Stolové hry namiesto televízorov a počítačov

Spoločenské hry už zďaleka nie sú len staré známe Človeče nehnevaj sa, šach či Scrabble. Ani tieto klasiky však nechýbali na festivale spoločenských hier Fest hry 2011. V mestskej športovej hale sa druhý februárový štvrtok, piatok a sobotu cvičilo predovšetkým mozgom.

16.02. 2011, 11:36

Knižnica ostane bez kníh

HLOHOVEC – Knižnica musí v tomto roku opäť bojovať o každú knihu. Mesto jej totiž vo svojom rozpočte nevyčlenilo na nákup nových publikácií takmer žiadne peniaze. Kultúrna inštitúcia podľa jej riaditeľky tak stráca svoje hlavné poslanie vzdelávať ľudí.

06.01. 2011, 22:17