V Dlhej potrebujú nových ľudí ako soľ. Obec dlhodobo vymiera

Región

DLHÁ – Dlhodobo klesajúci trend počtu obyvateľstva chcú v obci zvrátiť. V auguste budú kolaudovať dve nové bytovky pri kultúrnom dome s 29 bytmi. Nasťahujú sa do nich mladé rodiny z okolitých dedín a miest.

Ako povedal starosta Rudolf Braniša, Dlhá mala štatút zánikovej obce ešte v čase socializmu. Za posledné roky ubudla z približne siedmich stovák obyvateľov takmer polovica. V Dlhej dnes býva 369 ľudí. „Ako malá obec nevieme z rozpočtu urobiť žiadne zázraky. Preto sa radujeme, že nám na bytovky vyšla dotácia zo Štátneho fondu rozvoja bývania,“ povedal Braniša s tým, že reagovať na rôzne granty a výzvy z eurofondov je pre obec veľkou šancou aj do budúcna. S poslancami by chceli vybrať ďalšiu lokalitu pre výstavbu rodinných domov. Bytovky, ktoré majú za sebou hrubé stavebné práce a momentálne na nich prebieha inštalácia inžinierskych sietí, sú totiž podľa neho pozitívnym, no len jednorazovým oživením Dlhej.

28. 02. 2011 14:29

Ďalšie z kategórie Región

Starí kozáci odchádzajú

Starí kozáci odchádzajú

KĽAČANY/ŠPAČINCE - Z komunistických dresov ich nevyzliekla ani nežná revolúcia. V prvých voľbách do samospráv kandidovali ešte za KSS. Na starostovskej stoličke vydržali šesť volebných období. Po neuveriteľných dvadsiatich piatich rokoch v samospráve odchádzajú do dôchodku – Ľubomír Matlák a Jaroslav Banák.

23.12. 2010, 10:44

V Cíferi plánujú investori tri megaprojekty. Obec určite nevymrie

V Cíferi plánujú investori tri megaprojekty. Obec určite nevymrie

CIFER – V najbližších rokoch sa môže obec rozrásť o približne tisíc obyvateľov. V lokalite Pác, na Hájskej ulici a v areáli bývalých hydinární plánujú investori rozbehnúť veľké stavebné projekty.

04.02. 2011, 14:03

Dobil ju pre prsteň

Dobil ju pre prsteň

VRBOVÉ - Dôverčivá dôchodkyňa takmer prišla pre zlatý prsteň o život vo vlastnom byte. V piatok podvečer ju v ňom napadol a brutálne zbil dvadsaťtriročný mladík z Piešťan.

25.12. 2010, 15:49

Škola je v smútku

Škola je v smútku

VEĽKÉ KOSTOĽANY – Včerajšia tragická nehoda šokovala všetkých spolužiakov zosnulých piatačiek Simonky a Alicky.

20.01. 2011, 14:57