V Dlhej potrebujú nových ľudí ako soľ. Obec dlhodobo vymiera

Región

DLHÁ – Dlhodobo klesajúci trend počtu obyvateľstva chcú v obci zvrátiť. V auguste budú kolaudovať dve nové bytovky pri kultúrnom dome s 29 bytmi. Nasťahujú sa do nich mladé rodiny z okolitých dedín a miest.

Ako povedal starosta Rudolf Braniša, Dlhá mala štatút zánikovej obce ešte v čase socializmu. Za posledné roky ubudla z približne siedmich stovák obyvateľov takmer polovica. V Dlhej dnes býva 369 ľudí. „Ako malá obec nevieme z rozpočtu urobiť žiadne zázraky. Preto sa radujeme, že nám na bytovky vyšla dotácia zo Štátneho fondu rozvoja bývania,“ povedal Braniša s tým, že reagovať na rôzne granty a výzvy z eurofondov je pre obec veľkou šancou aj do budúcna. S poslancami by chceli vybrať ďalšiu lokalitu pre výstavbu rodinných domov. Bytovky, ktoré majú za sebou hrubé stavebné práce a momentálne na nich prebieha inštalácia inžinierskych sietí, sú totiž podľa neho pozitívnym, no len jednorazovým oživením Dlhej.

28. 02. 2011 14:29

Ďalšie z kategórie Región

Zostali na suchu

LEOPOLDOV – Za vodu riadne platia, ale umývať sa ani piť ju nemôžu. Už týždeň sú obyvatelia bytovky na Prechodnom odpojení od dodávok vody. Vodári prikročili k tomuto kroku po tom, čo dlhy neplatičov neúmerne narástli. Tí sú v bytovke traja, ale voda teraz netečie nikomu, majú totiž len jeden uzáver. Ľudia sú zúfalí, nevedia, čo bude a obávajú sa, že vianočné sviatky strávia na suchu.

26.12. 2010, 08:45

Je mi smutno

DUBOVANY - Po 24 rokoch opúšťa starostovské kreslo v Dubovanoch Jozef Marko. V ďalšom volebnom období ho nahradí najúspešnejší zo šiestich kandidátov Miroslav Michalčík. Odchádzajúceho starostu táto zmena zabolela.

23.12. 2010, 11:00

Nebezpečné psy pohrýzli v obci ďalších ľudí

MAJCICHOV – Za posledný mesiac napadli v obci dvoch ľudí psi nezodpovedných majiteľov, ktorí zvieratá na svojom na pozemku dostatočne nezabezpečili. Obec ale majiteľom pokutu neuloží.

25.01. 2011, 17:00

Muž šoféroval napriek zákazu a ešte aj opitý

CÍFER – Jazda pod vplyvom alkoholu vyjde draho 38-ročného muža z obce Báhoň. Policajná hliadka ho zastavila v Cíferi, kadiaľ prechádzal na aute Nissan Almera.

25.02. 2011, 11:23