V Dlhej potrebujú nových ľudí ako soľ. Obec dlhodobo vymiera

Región

DLHÁ – Dlhodobo klesajúci trend počtu obyvateľstva chcú v obci zvrátiť. V auguste budú kolaudovať dve nové bytovky pri kultúrnom dome s 29 bytmi. Nasťahujú sa do nich mladé rodiny z okolitých dedín a miest.

Ako povedal starosta Rudolf Braniša, Dlhá mala štatút zánikovej obce ešte v čase socializmu. Za posledné roky ubudla z približne siedmich stovák obyvateľov takmer polovica. V Dlhej dnes býva 369 ľudí. „Ako malá obec nevieme z rozpočtu urobiť žiadne zázraky. Preto sa radujeme, že nám na bytovky vyšla dotácia zo Štátneho fondu rozvoja bývania,“ povedal Braniša s tým, že reagovať na rôzne granty a výzvy z eurofondov je pre obec veľkou šancou aj do budúcna. S poslancami by chceli vybrať ďalšiu lokalitu pre výstavbu rodinných domov. Bytovky, ktoré majú za sebou hrubé stavebné práce a momentálne na nich prebieha inštalácia inžinierskych sietí, sú totiž podľa neho pozitívnym, no len jednorazovým oživením Dlhej.

28. 02. 2011 14:29

Ďalšie z kategórie Región

Veterinár týranie sučky z Dolnej Krupej vylúčil. Pes mal rakovinu

Veterinár týranie sučky z Dolnej Krupej vylúčil. Pes mal rakovinu

TRNAVA - Regionálna veterinárna a potravinová správa v Trnave dostala v piatok podnet na preverenie týrania sučky nemeckého ovčiaka, ktorá strážila kaštieľ v Dolnej Krupej.

20.03. 2011, 22:11

Ekoabsurdita: Nosíme drevo do lesa

Ekoabsurdita: Nosíme drevo do lesa

SMOLENICE - Napriek tomu, že firma Madero sídli hneď vedľa podniku Lesy Smolenice o spracovateľoch dreva u nás sa jej spolumajiteľ Jiří Vomasta nevyjadruje nijako lichotivo. Pre rezivo si radšej chodia do Rakúska.

23.12. 2010, 09:34

V Cíferi plánujú investori tri megaprojekty. Obec určite nevymrie

V Cíferi plánujú investori tri megaprojekty. Obec určite nevymrie

CIFER – V najbližších rokoch sa môže obec rozrásť o približne tisíc obyvateľov. V lokalite Pác, na Hájskej ulici a v areáli bývalých hydinární plánujú investori rozbehnúť veľké stavebné projekty.

04.02. 2011, 14:03

Z cirkevnej výučby alternatívna

Z cirkevnej výučby alternatívna

OPOJ – Vyučovanie na Základnej škole v Opoji sa zmenilo o sto percent. Pôvodnú cirkevnú metodiku dnes nahradila alternatívna výučba s prvkami daltonskej metódy.

13.01. 2011, 09:57