V Dlhej potrebujú nových ľudí ako soľ. Obec dlhodobo vymiera

Región

DLHÁ – Dlhodobo klesajúci trend počtu obyvateľstva chcú v obci zvrátiť. V auguste budú kolaudovať dve nové bytovky pri kultúrnom dome s 29 bytmi. Nasťahujú sa do nich mladé rodiny z okolitých dedín a miest.

Ako povedal starosta Rudolf Braniša, Dlhá mala štatút zánikovej obce ešte v čase socializmu. Za posledné roky ubudla z približne siedmich stovák obyvateľov takmer polovica. V Dlhej dnes býva 369 ľudí. „Ako malá obec nevieme z rozpočtu urobiť žiadne zázraky. Preto sa radujeme, že nám na bytovky vyšla dotácia zo Štátneho fondu rozvoja bývania,“ povedal Braniša s tým, že reagovať na rôzne granty a výzvy z eurofondov je pre obec veľkou šancou aj do budúcna. S poslancami by chceli vybrať ďalšiu lokalitu pre výstavbu rodinných domov. Bytovky, ktoré majú za sebou hrubé stavebné práce a momentálne na nich prebieha inštalácia inžinierskych sietí, sú totiž podľa neho pozitívnym, no len jednorazovým oživením Dlhej.

28. 02. 2011 14:29

Ďalšie z kategórie Región

Víťazní starostovia

Svoje pozície v Trnavskom okrese obhájili: Biely Kostol - Jozef Adámek (NEKA), Bohdanovce nad Trnavou - Miroslav Sučák (NEKA), Boleráz - Pavol Mackovčín (NEKA), Borová - Florián Mišík (NEKA), Dechtice - Karol Zachar (SNS,SMER), Dlhá - Rudolf Braniša (NEKA), Dolná Krupá - Teofil Mihalovič (KDH), Dolné Dubové - Marek Hrčka (NEKA), Dolné Lovčice - Anna Slováková (SMER), Dolné Orešany - Juliana Belicová (NEKA), Horné Dubové - Ján Hrčka (NEKA), Horné Orešany - Ján Kormúth (SMER,KDH), Kátlovce - Pavol Johanes (NEKA), Košolná - Martin Halaksa (NEKA), Opoj - Alojz Matúš (NEKA), Radošovce - Miroslav Remenár (KDH), Ružindol - Vladimír Púčik (NEKA), Šúrovce - Miloslav Richnák (NEKA), Trstín - Marta Genčúrová (NEKA), Voderady - Marek Turanský (NEKA), Zavar - Rudolf Baroš (ĽS-HZDS), Zvončín - Michaela Strakošová (NEKA).

23.12. 2010, 10:50

Poslanci vraj boli štatistami

Poslanci vraj boli štatistami

VRBOVÉ – Počas voľby hlavného kontrolóra mesta poslanci rozprúdili diskusiu o poslaní zastupiteľstva v predchádzajúcich dvoch volebných obdobiach.

18.01. 2011, 17:14

Maskovaní tanečníci to cez víkend roztočia v Zelenči

ZELENEČ – V plesovej sezóne majú miesto na zábavu vyhradené aj deti.

04.02. 2011, 14:22

Horel rodinný dom

DOLNÉ OREŠANY – Skrat v elektroinštálacii bojlera spôsobil požiar domu v pondelok popoludní. V obci museli zasahovať dve hasičské autá.

23.12. 2010, 11:25