VIDEO: Aj oblastní rozhodcovia musia vedieť predvídať

Oblastné súťaže

VIDEO: Aj oblastní rozhodcovia musia vedieť predvídať

Rozhodcovia a delegáti Oblastného futbalového zväzu Trnava sa zišli na celodňovom doškoľovacom zimnom seminári v Ružindole. Na programe bol test z pravidiel futbalu a futbalových noriem, videoanalýzy problémových situácií, hlavné problémy súčasného rozhodovania a spoločná diskusia na záver.

Potrebu vzdelávania nepodcenil ani najstarší rozhodca ObFZ Trnava Ladislav Zaťko (v popredí vľavo). Foto: Tatiana Čuperková

Z vyše osemdesiatich rozhodcov a delegátov sa do Ružindola dostavilo šesťdesiatpäť, ďalší šiesti sa ospravedlnili. „Som veľmi rád, že väčšina z nich sa k tomuto semináru postavila zodpovedne. Práve takéto semináre sú tu nato, aby sme na nich v čo najväčšom počte spoločne rozoberali problémy, s ktorými sa stretávame. Z podobných typov seminárov očakávame zjednotenie pohľadu na danú problematiku, aj keď vieme, že to nie je ľahké,“ povedal predseda ObFZ Trnava Alexander Schmidt, ktorý mal pri videoanalýze nedovolených zákrokov a následných rozhodnutí arbitrov hlavné slovo. Ako príklad sa uvádzala oficiálna videodokumentácia z UEFA, najmä zo zápasov Ligy majstrov. „Aj keď ide o Ligu majstrov a naši rozhodcovia pôsobia v najnižších súťažiach na Slovensku, môžu sa poučiť. Je dôležité, aby si vypestovali najmä schopnosť predvídať, čo môže nasledovať, ak odpískajú alebo neodpískajú nejakú spornú situáciu. Aj v oblastných súťažiach sa rozhodcovia nachádzajú pod tlakom, niekedy aj pod zákulisným. Treba si však uvedomiť, že pravidlá sú len jedny a že futbal sa hrá len na dve bránky. A je jedno, či ide o najprestížnejšiu klubovú súťaž, alebo o poslednú obecnú,“ vysvetľoval Schmidt.

 

 

Tento seminár bol spoločný tak pre začínajúcich arbitrov, ako aj pre tých, ktorí pískajú už dlhé roky. „Komisia rozhodcov má pripravený aj projekt, kde sa rozhodcom venuje individuálne alebo po skupinách. Je veľmi dôležité pracovať s mladými intenzívnejšie, pretože sú viac formovateľní a navyše majú ambície postúpiť do vyšších súťaží. Dobrým rozhodcom sa človek stane skutočne až vtedy, ak dokáže predvídať. A o to sa my na týchto seminároch snažíme.“

 
Aj rozhodca musí trénovať

Pri videonalýze a následnom rozbore situácií nechýbal ani rozhodca Slovenského futbalového zväzu Peter Kráľovič. Mladý arbiter sa za pár rokov prepracoval z rozhodcu z oblastných súťaží na rozhodcu našej najvyššej slovenskej kategórie. Na seminári prehováral do duší nielen nováčikom, ale aj dlhoročným kolegom. „Skúsenejší rozhodcovia by určite mali na trávniku pomáhať začínajúcim. Vrátane organizácie práce pred zápasom a aj priamo na trávniku. Cez duel musia byť maximálne sústredení na výkon a z každého jedného zápasu si musia vziať ponaučenie,“ vyratúval ich povinnosti Kráľovič a dodal: „Dôležité je, aby si uvedomili, že všetko môžu prekonzultovať s inými kolegami. Nesmú sa báť alebo hanbiť pýtať sa.“ Veľkým hendikepom oblastných súťaží je nedostatok rozhodcov. V mnohých prípadoch tak píska duel len jeden rozhodca. „Je to pre neho veľmi ťažké. Musí v danom okamihu okamžite rozhodnúť situáciu. Po zapísaní musí prísť verdikt. Nesmie sa však dať strhnúť emóciami.“

No práve emócie môžu byť najväčším nepriateľom začínajúcich rozhodcov. „Mnoho ľudí si myslí, že rozhodca príde na stretnutie, zinkasuje peniaze a tým to pre neho hasne. No zodpovední rozhodcovia majú trikrát týždenne tréningy. Priamo na zápase musia zvládnuť dvadsaťdva hráčov, okrem nich oficiálnych zástupcov klubu. Vedieť sa odosobniť od divákov a od známych. Ale vrátim sa ešte k fyzickej pripravenosti rozhodcov. Mnohí tento fakt zanedbávajú, a potom neurobia fyzické previerky. Rozhodca musí byť takisto v dobrej forme, ako futbalista.“ Občas sa zdá, že starší rozhodcovia sa viac spoliehajú na svoje teoretické znalosti a podceňujú fyzickú pripravenosť. Mladí rozhodcovia zas naopak. „Mnohí si myslia, že keď v minulosti hrávali futbal, tak sa nemusia vzdelávať, že o futbale všetko vedia. Ale to nie je pravda. A aj preto vznikajú takéto semináre, aby sme im ukázali, že aj futbal je hra, ktorá sa neustále vyvíja a napreduje,“ ukončil Kráľovič.

 
Sporné momenty sa na seminároch premietali v spomalených záberoch. Foto: Tatiana Čuperková
Sato to za nich nevyrieši

Šéf komisie rozhodcov ObFZ Trnava František Haršány sa na oblastných rozhodcov pozeral reálne a kritiky sa nebál. „Za ich najväčší nedostatok považujem nezodpovednosť voči sebe samým, ale aj kolegom. A to bez rozdielu veku. Straší si však myslia, že sú nenahraditeľní. V globále nie sú zlí, ale nevyvarujú sa chýb, na ktoré ich neustále upozorňujeme.“ V takom prípade je namieste otázka, či sa vôbec chcú učiť, vzdelávať sa. Odpoveď bola jasná. „Nie, nechcú. Na seminároch pre mladých rozhodcov vidím, aká je účasť. Keď ich pozveme dvanástich a prídu len štyria, asi o to nemajú záujem.“ Možno je to ovplyvnené aj tým, že takmer každý muž si myslí, že je odborníkom na futbal. Pretože ho kedysi hrával, pretože sa chodil pozerať na každý zápas svojho obľúbeného tímu. „Nie je to len v tom. Myslia si, že aj keď pravidlá neovládajú dokonale, tak zápas zvládnu. Podľa nich sa to nejako vyrieši, nejako sa to stratí. Asi nechápu, že ten Japonec Sato to za nich nevyrieši,“ pousmial sa Haršány. Napriek týmto problémom oceňuje predseda komisie rozhodcov fakt, že sa nájdu rozhodcovia, ktorí sa neboja zodvihnúť telefón a pýtať sa. „Našťastie, sú takí. Ale ocenil by som, keby bolo tých telefonátov viac. Aj to by bol dôkaz, že sa chcú učiť, že chcú na sebe pracovať. To, že sa pýtajú, neznamená, že zlyhávajú, ale že na sebe pracujú.“

 
Mocní muži Oblastného futbalového zväzu Trnava. Foto: Tatiana Čuperková

28. 02. 2011 15:05

Ďalšie z kategórie Oblastné súťaže

V Horných Orešanoch vládne futbalový boom

HORNÉ OREŠANY – Definitíva! Denis Marton zostáva trénerom hornoorešanských futbalistov aj pre jarnú časť. Úspešný kouč doviedol mužstvo počas jesene na druhú priečku tabuľky.

25.02. 2011, 00:00

Futbal je najmä zábava

Futbal je najmä zábava

DECHTICE – S pätnástimi bodmi, štyrmi víťazstvami a tromi remízami nie sú v Dechticiach rozhodne spokojní. Prvý tréning v novom roku majú naplánovaný na 20. januára, počas ktorého si v klube chcú určiť jarnú stratégiu.

07.01. 2011, 12:29

Fajkus odišiel za Ekhardtom do Jablonca

Fajkus odišiel za Ekhardtom do Jablonca

CÍFER – Vo výbore klubu nastali zmeny. Na výročnej členskej schôdzi vymenovali za nového prezidenta klubu Tibora Čambála. Vo funkcii nahradil Ľubomíra Fajkusa. Ten na jeseň ešte aktívne hrával, v zime však prikývol na ponuku z Jablonca, kam ho zlanáril nový tréner Vladimír Ekhardt.

01.02. 2011, 17:52

Čagánek a Habán opäť v Jalšovom

JALŠOVÉ – Béčko Jalšového z Horných Otrokoviec posilnené o sedem hráčov A-mužstva obsadilo na halovom turnaji O pohár predsedu ObFZ Trnava piate miesto. Mužstvo prišlo povzbudiť aj viacero fanúšikov, prejavili sa najmä pri strelených góloch.

17.01. 2011, 11:48