Záhadný úkaz: Za obcou žiarila guľa, spadla do poľa

Región

Záhadný úkaz: Za obcou žiarila guľa, spadla do poľa

KOPLOTOVCE – Svietiacu žeravú guľu spozoroval jeden z vodičov v sobotu večer. Vychádzal z Koplotoviec, keď zbadal nad chatovou osadou žiarivý predmet.

Pri záhradných chatkách ostalo niekoľko zhorených miest. Či oheň spôsobila žeravá guľa, ktorá sem vraj spadla, oostáva záhadou. Foto: ras

Krátko let a následne pád do poľa. Údajne mohlo ísť o meteor. „Vracal som sa z Koplotoviec, keď som zbadal na oblohe padať žeravú guľu. Bola asi trikrát väčšia ako obvyklá padajúca hviezda. Po piatich sekundách zmizla a začalo horieť,“ opísal udalosť vodič Roman. Odborníci sa domnievajú, že teleso nebolo mimozemského pôvodu. Meteor sa totiž správa inak. Keď je nad zemou asi dvadsať kilometrov, zhasne a začne padať po parabole. Po jeho zrážke so zemou zostáva kráter. „Ľudia, ktorí takéto meteory našli hneď po dopade, tvrdili, že neboli horúce, ale vlažné,“ vysvetľuje riaditeľ Hvezdárne a planetária M. R. Štefánika v Hlohovci Jozef Krištofovič.

Chlapec, ktorý žiarivú guľu videl, povedal, že sa po dopade rozprskla. Od týchto kúskov začala následne horieť tráva aj kríky. V okolí, kam guľa dopadla, zostalo niekoľko vypálených miest. Jedno z nich je aj v blízkosti záhradnej chatky. Na mieste zasahovali hasiči.

V hlohovskej hvezdárni cez víkend nezaznamenali žiadny mimoriadny úkaz na oblohe. „Nespozorovali sme nijaký meteorit. Ani naši kolegovia v observatóriu v Modre, kde sledujú oblohu nepretržite, nič podobné nezachytili,“ uviedol riaditeľ.

Hasičom udalosť ľudia nahlásili ako vypaľovanie trávy. Pôvodný oznam zo sobotného večera znel, že v plameňoch je chatka. Až na mieste zistili, že horí suchá tráva a kríky. „Oheň bol na dvoch miestach a bez problémov ho uhasili,“ informoval hovorca Hasičského a záchranného zboru v Trnave Ivan Peťko.

 

V záhradkárskej oblasti horelo na niekoľkých miestach asi v okruhu päťdesiatich metrov. Foto: ras

Horelo aj tesne pri poli. Foto: ras

 

28. 02. 2011 15:09

Ďalšie z kategórie Región

Vodiči, spomaľte!

BÍŇOVCE/BOROVCE – Nepredvídateľné zimné počasie spôsobilo ďalšie vážne dopravné nehody.

28.12. 2010, 17:48

Amfiteáter potiahne celú obec

Amfiteáter potiahne celú obec

MADUNICE – Obec sa rozhodla miestny amfiteáter prenajať na dlhšie obdobie. Sama na jeho udržiavanie nemá peniaze, preto hľadá nového prevádzkovateľa. Obec umožní nájomcovi, aby si v areáli vybudoval altánok a mohol tak amfiteáter mať otvorený takmer počas celého roka. Podmienkou je, aby v ňom boli všetky obecné akcie.

12.01. 2011, 09:33

Víťazní starostovia

Svoje pozície v Trnavskom okrese obhájili: Biely Kostol - Jozef Adámek (NEKA), Bohdanovce nad Trnavou - Miroslav Sučák (NEKA), Boleráz - Pavol Mackovčín (NEKA), Borová - Florián Mišík (NEKA), Dechtice - Karol Zachar (SNS,SMER), Dlhá - Rudolf Braniša (NEKA), Dolná Krupá - Teofil Mihalovič (KDH), Dolné Dubové - Marek Hrčka (NEKA), Dolné Lovčice - Anna Slováková (SMER), Dolné Orešany - Juliana Belicová (NEKA), Horné Dubové - Ján Hrčka (NEKA), Horné Orešany - Ján Kormúth (SMER,KDH), Kátlovce - Pavol Johanes (NEKA), Košolná - Martin Halaksa (NEKA), Opoj - Alojz Matúš (NEKA), Radošovce - Miroslav Remenár (KDH), Ružindol - Vladimír Púčik (NEKA), Šúrovce - Miloslav Richnák (NEKA), Trstín - Marta Genčúrová (NEKA), Voderady - Marek Turanský (NEKA), Zavar - Rudolf Baroš (ĽS-HZDS), Zvončín - Michaela Strakošová (NEKA).

23.12. 2010, 10:50

Chcel iba základný plat

Chcel iba základný plat

CHTELNICA – Mesačného navýšenia platu sa vzdal na ustanovujúcom zastupiteľstve nový starosta obce Peter Radošinský. Dostávať tak bude len základ. Ušetrené peniaze chce použiť na vytvorenie dvoch nových pracovných miest.

14.01. 2011, 11:50