VIDEO: Študentom poľnohospodárskej školy viac učarovali zvieratá

Spoločnosť

VIDEO: Študentom poľnohospodárskej školy viac učarovali zvieratá

TRNAVA – Recesia v slovenskom poľnohospodárstve sa začala v 90. rokoch minulého storočia a stále trvá, čo sa odzrkadlilo aj v poľnohospodárskom odbornom školstve.Prispôsobiť sa aktuálnej situácii na trhu sa musela aj Stredná odborná škola poľnohospodárstva a služieb na vidieku v Trnave, ktorá je jedinou v kraji a jednou z mála stredných škôl s čisto poľnohospodárskym zameraním na Slovensku.

O veterinárstvo je veľký záujem aj medzi dievčatami. Ani pitvanie zvierat sa im nebridí. Foto: autor

 

„Keďže o klasické študijné odbory agronóm či zootechnik už roky nie je záujem, prinútilo nás to rozšíriť ponuku o tie, ktoré doposiaľ u nás neboli alebo za posledné roky vznikli,“ konštatuje riaditeľ školy Ľudovít Škrabák. Škola sa tak stala priekopníkom – novátorom a ako prvá na Slovensku začala vychovávať odborníkov v agroturistike, poľnohospodárskom manažmente, ekologickom poľnohospodárstve. Aj napriek tomu, že v Trnave potravinársky priemysel zanikol, žiaci sa vzdelávajú aj v tomto odvetví. „Postupný úpadok poľnohospodárskych podnikov zameraných na rastlinnú výrobu nás prinútil preorientovať sa viac na zvieratá. Aj preto už piaty rok v rámci študijného odboru veterinárstvo pripravujeme v najlepších podmienkach na Slovensku nových technikov nielen pre veterinárne kliniky či ambulancie, ale tiež pre štátnu správu i obchody s chovateľskými potrebami. Od septembra minulého roku sme tento odbor rozšírili o predmet včelárstvo vrátane odborných cvičení a praktického chovu včiel,“ spresňuje riaditeľ Škrabák.

 

 

Od vlaňajšieho septembra sa v škole vyučuje aj odbor kynológia. „Tiež je prvým svojho zamerania na Slovensku a zahŕňa komplexnú starostlivosť, chov, výcvik i reprodukciu spoločenských, poľovných i služobných plemien psov. Ako ďalšiu slovenskú novinku pripravujeme odbor špeciálny chov – starostlivosť o cudzokrajné zvieratá, ktorý bude obsahovo rovnaký ako kynológia. Už prvé výsledky nového smerovania ukazujú, že sa nám darí vychovávať odborníkov so širokým uplatnením v praxi. Minuloroční maturanti – veterinári úspešne študujú na vysokých školách alebo pôsobia ako súkromne hospodáriaci roľníci či asistenti veterinárnych lekárov v ambulanciách i teréne. Predpokladáme, že aj absolventom novovzniknutých odborov v budúcnosti získané vzdelanie pomôže založiť si vlastnú živnosť. Nielen v slovenských podmienkach, ale v celom európskom priestore,“ dodáva Ľudovít Škrabák. Viac o škole sa dozviete aj na www.spostt.edupage.sk.

28. 02. 2011 18:47

Ďalšie z kategórie Spoločnosť

Vyklikali opravu hodín na katedrále

Trnava sa stala víťazom súťaže Poklady môjho srdca, ktorú vyhlásila Nadácia Všeobecnej úverovej banky (VÚB). V rámci nej nominovala VÚB dvanásť historických pamiatok Slovenska, pričom tie, ktoré získajú najviac hlasov, sa rozhodla zo svojich zdrojov zrekonštruovať. Ľudia mohli za pamiatky svojho regiónu hlasovať prostredníctvom internetu, hodinám na vežiach Katedrály svätého Jána Krstiteľa dalo svoj hlas 4234 priaznivcov.

26.12. 2010, 10:16

VIDEO: V novej synagóge tieklo víno zo sudov. A poriadne!

VIDEO: V novej synagóge tieklo víno zo sudov. A poriadne!

TRNAVA – Podujatí, ktoré preferujú nápoj bohov a učia ľudí, ako si ho vychutnávať, je v oblasti Malých Karpát neúrekom. V Trnave k nim pribudlo ďalšie, Trnavský trh vína.

13.03. 2011, 14:33

Slovinskí gymnazisti závidia tým našim žúrky rovno v škole

Slovinskí gymnazisti závidia tým našim žúrky rovno v škole

TRNAVA – Študenti Športového gymnázia Jozefa Herdu mali zahraničnú návštevu. V rámci výmenného pobytu SLOVakia – SLOVenia – different but close (odlišné, no blízke) ich navštívili gymnazisti zo slovinských Jeseníc.

19.02. 2011, 22:46

VIDEO: Neskladajte. Za tento hovor platiť nemusíte

VIDEO: Neskladajte. Za tento hovor platiť nemusíte

„Výzva, výzva, všeobecná výzva...“ opakuje stále dokola do mikrofónu Miroslav, hľadiac na vysielačku oproti. Nič. Za hlavný pult si sadá Janka. Možno bude úspešnejšia. „Oto, Mária dva, Gustáv, Wiliam volá výzvu.“ Zlatica stojí obďaleč so zalomenými rukami a usmieva sa. „Ham-šek je pre môjho manžela a dcéru kusom nebies,“ komentuje situáciu.

12.03. 2011, 00:00