Archeológovia hľadali starých Slovanov, prekopali sa ku Keltom

Región

Archeológovia hľadali starých Slovanov, prekopali sa ku Keltom

SILADICE – Jeden zemnicový dom z doby laténskej sa podarilo odkryť hlohovským archeológom. Tí práve robia výskum v katastri obce.

Archeológovia odkopávajú zemnicový dom. foto: ras

Našli niekoľko črepov z hrncov a mís i železné predmety. Zhotovili ich Kelti, nádoby vyrábali nielen ručne, ale poznali už aj hrnčiarsky kruh. Archeológ a riaditeľ Vlastivedného múzea v Hlohovci Jozef Urminský predpokladá, že obyvatelia si osadu založili na mieste, kde už predtým žili ľudia. „Využili zvyšky obydlí a na ich základoch si postavili nové domy,“ povedal. Neďaleko osady tiekol v minulosti potok nazývaný Vrbinka a ústil do Dudváhu. Lokalitu dodnes Siladičania nazývajú Bodoš. Výskum tu robili archeológovia ešte v päťdesiatych rokoch, vtedy objavili desať slovanských obydlí datovaných do 6. storočia. „Hovorí sa, že tu boli staré Siladice. Dochovalo sa to len ústnym podaním, musí to byť veľmi silná tradícia, keď vydržala dodnes,“ dodal Urminský. Výskum naďalej pokračuje, zatiaľ však žiadne stopy po Slovanoch nenašli.

02. 03. 2011 11:15

Ďalšie z kategórie Región

Trénera zatiaľ nezložili, trúfajú si byť majstrami

Trénera zatiaľ nezložili, trúfajú si byť majstrami

ČERVENÍK – Silou rúk vyhrávajú všetky súťaže. Červenícki armwrestleri majú trofeje zo svetových aj domácich súťaží. Najväčším favoritom je v súčasnosti pätnásťročná deviatačka Lenka Karabová.

11.03. 2011, 09:08

Zbohom všetkým bosorkám!

Zbohom všetkým bosorkám!

VLČKOVCE – V domoch už veru mátohy nenájdete. V pondelok večer ich v treskúcej zime ľuďom z príbytkov vymietli Lucie a mládenci, čo ich sprevádzali.

28.12. 2010, 16:47

Osobná doprava po 125 rokoch zrušená

Osobná doprava po 125 rokoch zrušená

SILADICE – Z Leopoldova do Serede a späť sa už vlakom nedostanete. Od polovice decembra je osobná doprava na trati zrušená. Železničiari aj cestujúci si myslia, že je to škoda.

21.01. 2011, 14:05

Je mi smutno

DUBOVANY - Po 24 rokoch opúšťa starostovské kreslo v Dubovanoch Jozef Marko. V ďalšom volebnom období ho nahradí najúspešnejší zo šiestich kandidátov Miroslav Michalčík. Odchádzajúceho starostu táto zmena zabolela.

23.12. 2010, 11:00