Pripravovaný protest sa minie účinku, tvrdia doktori. Pacientov v Trnave neovplyvní

Trnava

Pripravovaný protest sa minie účinku, tvrdia doktori. Pacientov v Trnave neovplyvní

TRNAVA - K protestu, ktorý vyhlásila Slovenská lekárska únia špecialistov, sa pripojila aj Slovenska lekárska komora. Budúcu stredu v čase od 13. do 14. hodiny sa majú v rámci neho dvere všetkých ordinácií na Slovensku pre pacientov zatvoriť.

Ilustračné foto: Autorka

Lekári chcú takýmto spôsobom poukázať na chronicky neriešené problémy v slovenskomzdravotníctve, ktoré sa neustále zhoršujú, pričom dlh zdravotníctva narastá. Ako povedal prezident trnavskej lekárskej komory MUDr. Peter Pekarovič, v rámci trnavského kraja je na rozhodnutí každého lekára, či sa k protestu pripojí, alebo nie. „Nebudeme ich k tomu vyzývať, no ani im to zakazovať,“ uviedol s tým, že protest považuje za zle dohodnutý. „V slovenskom zdravotníctve sú obrovské problémy, v tejto chvíli ich ale treba riešiť otvorením diskusie medzi lekármi, poisťovňami a štátom,“ objasnil Peter Pekarovič. Obavy majú doktori napríklad z noviel, ktoré hovoria o predpisovaní liekov a odporúčaniach, s ktorými posiela všeobecný lekár pacientov k odbornému lekárovi. „Na nedostatky ustavične upozorňujeme, no nik nás nepočúva,“ poznamenal ďalej Pekarovič.
Protest považuje za neefektívny aj bývalý prezident trnavskej lekárskej komory MUDr. Mário Moro. „V stanovenom čase nemávam už v ordinácii ani jedného pacienta, preto sa ma protest nedotkne,“ objasnil. Podľa neho má však odpor slovenských lekárov racionálne jadro. „Dlhy zdravotníctva narastajú, potrebuje zmenu. Situácia je veľmi zlá a treba na to poukázať. Táto forma je však nešťastná a minie sa účinku,“ uviedol pre Trnavský hlas.
Ordinácie na trnavskej mestskej poliklinike protest nezasiahne. Ako povedala MUDr. Albína Schmiesterová z predstavenstva družstva neštátnych zdravotníckych zariadení Aescupal, lekári o proteste nediskutovali, poliklinika bude fungovať ako v bežný deň. Protest lekárov neovplyvní ani chod Fakultnej nemocnice v Trnave. „Nie je dôvod, aby sme sa do neho zapájali, podľa mojich informácií sa totiž týka výsostne ambulantného sektora,“ povedal riaditeľ FN MUDr. Gabriel Pavelek. Dodal, že so zamestnancami o proteste síce nehovoril, no nepredpokladá, že by do neho vstupovali bez upovedomenia vedenia.

03. 03. 2011 15:39

Ďalšie z kategórie Trnava

Pri umývaní okna sa pošmykla, pád na betón neprežila

Pri umývaní okna sa pošmykla, pád na betón neprežila

TRNAVA – Pošmyknutie sa na parapetnej doske sa v sobotu stalo osudným 37-ročnej upratovačke. Pri umývaní okna na druhom poschodí nového chirurgického pavilónu Fakultnej nemocnice v Trnave spadla zo šesťmetrovej výšky rovno na betón.

14.03. 2011, 18:33

Materiálovo-technologická fakulta pátra po svojich absolventoch

TRNAVA – MTF STU v Trnave chce mať prehľad o svojich absolventoch a pomáhať im v uplatnení sa na trhu práce.

19.03. 2011, 00:00

Revitalizácia Kamenáča v nedohľadne, mestu viaznu aj už schválené projekty

Revitalizácia Kamenáča v nedohľadne, mestu viaznu aj už schválené projekty

TRNAVA – Niektoré projekty radnice, vďaka ktorým chce získať peniaze z Európskej únie, viaznu. Napriek ich schváleniam ministerstvá financie neuvoľňujú.

27.02. 2011, 17:10

Na nový grafikon zatiaľ nenabehnú

Na nový grafikon zatiaľ nenabehnú

TRNAVA – Projekt optimalizácie dopravy, ktorý má znížiť vyťaženosť vozidiel mestskej autobusovej dopravy(MAD), v januári mesto podľa pôvodných zámerov nespustí.

18.01. 2011, 11:10