Lyžovačka s príchuťou korbáčikov a medoviny. K dokonalosti chýba len viac snehu

Tipy na výlet

Lyžovačka s príchuťou korbáčikov a medoviny. K dokonalosti chýba len viac snehu

Jedno z našich najvýznamnejších lyžiarskych stredísk, v ktorých si v pohode zajazdíte aj v marci, je na skok od Jánošíkovho rodiska. V Terchovej alebo susednej Štefanovej si vybavte aj nocľah. V tesnej blízkosti Vrátnej doliny totiž nie sú takmer žiadne ubytovacie zariadenia.

Začiatočníci, pokročilí aj reprezentácia na jednom mieste. Foto: Matúš Kozlík

 

Ak máte auto, nie je problém prenajať si domček či využiť služby niektorého z hotelov v okolí. My sme zvolili prvú možnosť. Vďaka podnikavému duchovi domácich je z čoho vyberať.
Stredisko, ktorého celý názov znie Vrátna Free Time Zone, pozostáva zo štyroch častí. Všetky naraz slúžia len za ideálnych poveternostných podmienok. Vtedy máte k dispozícii štrnásť kilometrov zjazdoviek, pričom viac ako polovicu umelo zasnežujú. V celom stredisku platí jeden skipas, ktorého cena je do konca marca 22 eur na deň pre dospelého. Juniori zaplatia 18 a deti 15 eur. Žiaľ, navzájom prepojené sú len Paseky a Poludňový grúň. Ak chcete lyžovať na Chlebe, Príslope alebo somárskej lúke Tížinke, musíte si vybrať. Alebo sa presúvať počas dňa autom.

 

Paseky sú najvyťaženejším strediskom vo Vrátnej. Držia ju nad vodou. Foto: Matúš Kozlík


Všetko okrem slnka
Kamaráti, ktorí vyhľadávajú tie najkolmejšie kopce, boli trochu sklamaní. Tohtoročná pomerne teplá zima s minimom snehu znemožnila prevádzku strediska Chleb, ktorý je inak veľmi obľúbený najmä u náročnejších lyžiarov. Je priam ideálny na freeridové lyžovania a keď je naozaj veľa snehu, dá sa spúšťať po celej jeho dĺžke. S obmedzeniami premávali aj Príslop a Poludňový grúň. Našťastie sú tu Paseky. V najvyťaženejšom stredisku sú veľmi dobré podmienky takmer za každých okolností. Nájdete tu len dve farby zjazdoviek - modré a červené. Hore vás vyvezie štvorsedačková lanovka a vy si po ceste môžete vychutnať úžasný výhľad na Malú Fatru a šteklenie slnečných lúčov na tvári. Užite si to, opäť ich ucítite až dolu v bufete. Paseky sú takmer vždy v tieni, no vďaka tomu sa tu sneh udrží najdlhšie, lebo sa netopí. Vždy, keď sa dá, idú snežné delá naplno. Popri nevýhode, ktorou je množstvo ľudí, má toto stredisko aj viacero devíz. Jednou z nich je najlepšia infraštruktúra z celej Vrátnej: Reštaurácie s obsluhou aj bez, so slušným sortimentom jedál a nápojov, i keď trochu premrštenými cenami. Od hladu ani smädu nezomriete. Pod lanovkou majú svoje stále miesto predajcovia syrových korbáčikov a medoviny.
Okrem toho tu sídli požičovňa a servis lyží, a nie jedna, ale hneď tri lyžiarske školy. V jednej z nich sa vám postarajú aj o najmenšie detičky v škôlke s kopou hračiek, zatiaľ čo vy môžete nerušene lyžovať.


Poliaci aj celebrity
Ak by ste v tamojšom bufete stretli Zlaticu Puškárovú s Patrikom Švajdom a jeho synmi alebo na WC Veroniku Zuzulovú, neľakajte sa. Títo a mnohí ďalší sú vo Vrátnej pravidelnými hosťami. Spolu so všadeprítomnými poľskými turistami. Veronika aj zvyšok slovenskej reprezentácie v zjazdovom lyžovaní tu pravidelne trénujú. Na Pasekách sa každoročne konajú medzinárodné preteky v alpskom lyžovaní a snowboardingu.
Stredisko ponúka aj iné snehové aktivity, ako sánkovanie, snowtubing a stále obľúbenejší snowkiting – lyžovanie alebo boardovanie s pomocou šarkana. Pre každého niečo.
Do Vrátnej by ste sa určite mali vrátiť v lete – turistika v Malej Fatre stojí zato. V Terchovej môžete navštíviť stálu expozíciu o Jánošíkovi či ulahodiť svojmu telu vo vírivkách a saunách. Ale o tom niekedy nabudúce.

 

Na Pasekách premáva pohodlná štvorsedačka. Foto: Richard Petrech


Ako sa tam dostať?
Autom z Trnavy po diaľnici D1 cez Považskú Bystricu až do Žiliny. Odtiaľ cestou číslo 583 cez Tepličku nad Váhom a Gbeľany do Terchovej. Vrátna dolina je odtiaľ vzdialená asi päť kilometrov. Ak nemáte auto, stačí sa dopraviť do Žiliny. Odtiaľ až do Vrátnej pravidelne jazdia skibusy.
 

03. 03. 2011 19:01

Ďalšie z kategórie Tipy na výlet

Lyžiarska dilema pri Kremnici

Lyžiarska dilema pri Kremnici

Minulý týždeň sme zavítali na zasnežené Donovaly. Rozvinuté lyžiarske stredisko nasadilo latku vysoko. No ako sa hovorí, nie každý deň je nedeľa, preto sme sa poobzerali po niečom bližšom a lacnejšom. Hor sa na Skalku do Kremnických vrchov!

02.02. 2011, 23:50

Naozaj, ako v Európe

Naozaj, ako v Európe

Pozývame vás do Európy. Netreba chodiť ďaleko ani dlho cestovať. Celú Európu nájdete na jednom mieste, v Komárne. Pomerne extravagantný projekt, Nádvorie Európy, tam slávnostne otvorili pred desiatimi rokmi. Na námestie postavili jeho tvorcovia charakteristické budovy takmer všetkých krajín.

04.01. 2011, 11:22

Vláčikom sa sem nedostanete

Vláčikom sa sem nedostanete

Malebné zákutia, kus histórie, posedenie pri vínku. Modra je príjemným miestom na prechádzky a na jeseň má obzvlášť svoje čaro. Ak ste tu boli naposledy na povinnej exkurzii zo školy, možno budete prekvapení, ako sa za posledné roky zmenila. I keď stále je čo doháňať.

19.12. 2010, 13:16

Viac než kostol

Viac než kostol

Toho, kto sa k nej dostane po prvý raz, prekvapí, že kdesi v malom mestečku na Záhorí stojí bazilika s takým veľkým významom pre slovenských kresťanov. Trochu rozpakov a po nich dúšok histórie.

31.12. 2010, 11:02