Recept: Všetko v jednom pekáči
Recepty
Nepatrím k ženám, ktoré s nadšením trávia nedeľné doobedie za sporákom a varia, pečú, miešajú, vaľkajú, len aby bolo čo jesť. Ponúkam typ na kompletný obed takmer bez práce a hlavne bez množstva špinavých hrncov, pretože použijem iba jednu panvicu a jeden plech.
Kura by malo byť chrukavé, plnka voňavá a kapusta mäkká. Foto: Sunny
Recept sa volá medové kura na kapuste podlievané vínom s hlivovo-ovseno-vločkovou plnkou. Najprv pokrájam 300gramov hlivy na tenké rezance, podusím ich vo vlastnej šťave asi 10 minút zakryté pokrievkou. V miske zmiešam 300 gramov podrvených ovsených vločiek, šálku mlieka, 3 vajcia, dve hrste posekanej petržlenovej vňate, hlivu a podľa chuti soľ, majoránku, čierne korenie. Podľa potreby zahustím hrsťou strúhanky. Plech pokryjem papierom na pečenie a rozložím naň pol kila červenej kvasenej kapusty. Väčšie kurča rozkrojím napoly. V miske vymiešam dve lyžice medu, dva roztlačené strúčiky cesnaku, jednu polievkovú lyžicu zmesi korenia na pečené kurča, 2 lyžice olivového oleja. Polovičky kurčaťa dobre potriem medovou zmesou a uložím na kapustu. Z papiera na pečenie odtrhnem ešte asi pol metra, zložím na polovicu, dám na plech medzi polovice kuraťa a naložím naň plnku. Kuriatka podlejem asi 2 dcl ružového suchého vína. Celý plech zakryjem alobalom a vložím do rúry na 210 stupňov na jednu hodinu. Zatiaľ uvarím dve šálky ryže vo vode, do ktorej som pridala lyžicu vegety a šťavu z polovice citróna. Ryža je po nej belšia a jemnejšia. Po hodine zoberiem z plechu alobal, vyberiem spomedzi kuriatok upečenú plnku, polejem ich výpekom a nechám zapiecť dochrumkava ešte asi 15 až 20 minút. Za ten čas, ktorý som ušetrila na varení a umývaní hrncov, som v pohode napísala tento recept a ešte aj vymiešala cesto na šálkový koláč, ktoré som len vyliala na plech a upiekla v rúre, keď som vybrala kura. Som ja ale šikovná! :-)
Sunny
16. 03. 2011 00:00