Recept: Všetko v jednom pekáči

Recepty

Všetko v jednom pekáči

Nepatrím k ženám, ktoré s nadšením trávia nedeľné doobedie za sporákom a varia, pečú, miešajú, vaľkajú, len aby bolo čo jesť. Ponúkam typ na kompletný obed takmer bez práce a hlavne bez množstva špinavých hrncov, pretože použijem iba jednu panvicu a jeden plech.

Kura by malo byť chrukavé, plnka voňavá a kapusta mäkká. Foto: Sunny

 

Recept sa volá medové kura na kapuste podlievané vínom s hlivovo-ovseno-vločkovou plnkou. Najprv pokrájam 300gramov hlivy na tenké rezance, podusím ich vo vlastnej šťave asi 10 minút zakryté pokrievkou. V miske zmiešam 300 gramov podrvených ovsených vločiek, šálku mlieka, 3 vajcia, dve hrste posekanej petržlenovej vňate, hlivu a podľa chuti soľ, majoránku, čierne korenie. Podľa potreby zahustím hrsťou strúhanky. Plech pokryjem papierom na pečenie a rozložím naň pol kila červenej kvasenej kapusty. Väčšie kurča rozkrojím napoly. V miske vymiešam dve lyžice medu, dva roztlačené strúčiky cesnaku, jednu polievkovú lyžicu zmesi korenia na pečené kurča, 2 lyžice olivového oleja. Polovičky kurčaťa dobre potriem medovou zmesou a uložím na kapustu. Z papiera na pečenie odtrhnem ešte asi pol metra, zložím na polovicu, dám na plech medzi polovice kuraťa a naložím naň plnku. Kuriatka podlejem asi 2 dcl ružového suchého vína. Celý plech zakryjem alobalom a vložím do rúry na 210 stupňov na jednu hodinu. Zatiaľ uvarím dve šálky ryže vo vode, do ktorej som pridala lyžicu vegety a šťavu z polovice citróna. Ryža je po nej belšia a jemnejšia. Po hodine zoberiem z plechu alobal, vyberiem spomedzi kuriatok upečenú plnku, polejem ich výpekom a nechám zapiecť dochrumkava ešte asi 15 až 20 minút. Za ten čas, ktorý som ušetrila na varení a umývaní hrncov, som v pohode napísala tento recept a ešte aj vymiešala cesto na šálkový koláč, ktoré som len vyliala na plech a upiekla v rúre, keď som vybrala kura. Som ja ale šikovná! :-)

 

Sunny

16. 03. 2011 00:00

Ďalšie z kategórie Recepty

Schönovo kura na mede

Schönovo kura na mede

Fakt, ten Jožko Schön sa nám stále vracia do myšlienok. Beňo Škreko robil na jeho počesť hubársku ligu, mne občas chýba aj v kuchyni. Veď rád varil a delil sa o dobré recepty. Napríklad také jeho kura na mede sme si obľúbili na prvý šup.

15.02. 2011, 00:00

Vtáčik skoro ako v družine

Vtáčik skoro ako v družine

Neviem prečo, ale nejako sa mi zacnelo. V školskej jedálni som toto jedlo príliš nemusel. Zdalo sa mi nejaké čudné a neveriacky som krútil hlavou, čo to tí Španieli jedia. Vôbec som netušil, že zohnať v Španielsku niečo, čomu u nás hovoríme španielsky váčik je takmer nemožné. Nevadí.

20.12. 2010, 09:48

Suši dolnozemských Slovákov

Suši dolnozemských Slovákov

Nebudem sa hádať. Viem, že podobné jedlo varia Maďari a aj Poliaci. Ani u nás to nie je neznáma pochúťka. Jedno je však isté. U dolnozemských Slovákov je to skrátka nepredstaviteľná súčasť jednoduchých, a aj slávnostných obedov a večerí. Môže byť len predjedlom alebo aj hlavným jedlom. Poliaci mu hovoria holúbky (golubki), Slováci v Rumunsku zasa zakrúcaná kapusta a tí v Srbskej Vojvodine mu vravia v miestnom jazyku sarma.

06.01. 2011, 10:33

Čo Rusi do smetí, my do brucha

Čo Rusi do smetí, my do brucha

Pozvala som na obed štyri ruské manželské páry. Chcela som sa odplatiť za peľmene. Ako prvý som servírovala rozváňajúci vývar. Bola v ňom nakrájaná kuracinka, zelenina a domáce rezance.

26.01. 2011, 21:02