Recept: Všetko v jednom pekáči

Recepty

Všetko v jednom pekáči

Nepatrím k ženám, ktoré s nadšením trávia nedeľné doobedie za sporákom a varia, pečú, miešajú, vaľkajú, len aby bolo čo jesť. Ponúkam typ na kompletný obed takmer bez práce a hlavne bez množstva špinavých hrncov, pretože použijem iba jednu panvicu a jeden plech.

Kura by malo byť chrukavé, plnka voňavá a kapusta mäkká. Foto: Sunny

 

Recept sa volá medové kura na kapuste podlievané vínom s hlivovo-ovseno-vločkovou plnkou. Najprv pokrájam 300gramov hlivy na tenké rezance, podusím ich vo vlastnej šťave asi 10 minút zakryté pokrievkou. V miske zmiešam 300 gramov podrvených ovsených vločiek, šálku mlieka, 3 vajcia, dve hrste posekanej petržlenovej vňate, hlivu a podľa chuti soľ, majoránku, čierne korenie. Podľa potreby zahustím hrsťou strúhanky. Plech pokryjem papierom na pečenie a rozložím naň pol kila červenej kvasenej kapusty. Väčšie kurča rozkrojím napoly. V miske vymiešam dve lyžice medu, dva roztlačené strúčiky cesnaku, jednu polievkovú lyžicu zmesi korenia na pečené kurča, 2 lyžice olivového oleja. Polovičky kurčaťa dobre potriem medovou zmesou a uložím na kapustu. Z papiera na pečenie odtrhnem ešte asi pol metra, zložím na polovicu, dám na plech medzi polovice kuraťa a naložím naň plnku. Kuriatka podlejem asi 2 dcl ružového suchého vína. Celý plech zakryjem alobalom a vložím do rúry na 210 stupňov na jednu hodinu. Zatiaľ uvarím dve šálky ryže vo vode, do ktorej som pridala lyžicu vegety a šťavu z polovice citróna. Ryža je po nej belšia a jemnejšia. Po hodine zoberiem z plechu alobal, vyberiem spomedzi kuriatok upečenú plnku, polejem ich výpekom a nechám zapiecť dochrumkava ešte asi 15 až 20 minút. Za ten čas, ktorý som ušetrila na varení a umývaní hrncov, som v pohode napísala tento recept a ešte aj vymiešala cesto na šálkový koláč, ktoré som len vyliala na plech a upiekla v rúre, keď som vybrala kura. Som ja ale šikovná! :-)

 

Sunny

16. 03. 2011 00:00

Ďalšie z kategórie Recepty

Chuťovky španielskeho kráľa

Chuťovky španielskeho kráľa

Tapas sa zrodil, keď španielsky kráľ Alfonso X. Múdry ochorel. Musel prijímať malé množstvá jedla a vína medzi hlavnými chodmi. Po uzdravení nariadil, aby sa v Castílii víno servírovalo s niečím na zahryznutie.

01.03. 2011, 00:00

Deci rumu do klobás

Deci rumu do klobás

Klobásky a zemiaky upečené v jednom kamennom pekáči. Dobrota. Na pohľad žiadna vážna veda alebo recept, ktorý by potreboval viac priestoru. Omyl. Teda, ak nechcete žuť nestráviteľné kúsky lacných šúľkov z hypermarketu.

08.02. 2011, 00:00

Vtáčik skoro ako v družine

Vtáčik skoro ako v družine

Neviem prečo, ale nejako sa mi zacnelo. V školskej jedálni som toto jedlo príliš nemusel. Zdalo sa mi nejaké čudné a neveriacky som krútil hlavou, čo to tí Španieli jedia. Vôbec som netušil, že zohnať v Španielsku niečo, čomu u nás hovoríme španielsky váčik je takmer nemožné. Nevadí.

20.12. 2010, 09:48

Koláčiky nielen na svadbu

Koláčiky nielen na svadbu

U nás doma príliš neobľubujeme ťažké krémové zákusky. Zato kysnuté buchty alebo koláčiky si doprajeme takmer každú nedeľu. Zvlášť teraz v zime dobre padnú k šálke kávy, teplého kakaa alebo vareného vínka.

22.02. 2011, 00:00