Tanečný pár, ktorý na parkete vyniká talentom aj výzorom

Tanečné športy

Tanečný pár, ktorý na parkete vyniká talentom aj výzorom

Obaja sú ešte tínedžeri, ale na parkete pôsobia dospelým dojmom. Obaja ešte navštevujú základnú školu, ale v tanečnom športe patria k extratriede. Tohtoroční dvojnásobní finalisti majstrovstiev Slovenska v kategórii Junior II Eliška Lenčešová a Daniel Kecskeméti. Jediným ich hendikepom je, že každý býva v inom meste.

Eliška a Daniel patria k výrazným talentom slovenského tanečného športu. Foto: Ivan Kopčáni

Netrénujú spolu teda tak často, ako by chceli. Ale aj táto jediná chybička krásy čoskoro zmizne.

Ako vznikla kombinácia Trnavčanky a Lučenčana?
Eliška: Môj a Danielov tréner latinskoamerických tancov sú dobrí kamaráti. Obaja sa zhodli na tom, že by sme mohli vytvoriť pár. Keďže sme boli v tom čase bez partnerov, súhlasili sme.
Napriek veľkej vzdialenosti, ktorá vás delí?
Daniel: Momentálne to je zložité. V podstate trénujeme len raz do týždňa. Keď nie sme spolu, tak nacvičujeme rôzne postoje, ktoré by sme aj tak museli trénovať samostatne. Ten jeden spoločný tréning týždenne nám však naozaj nestačí. Akurát pred veľkými súťažami strávime spolu viac dní. Od septembra sa to zmení. Začnem študovať na Športovom gymnáziu Jozefa Herdu v Trnave a konečne budeme môcť tancovať denne.
Tanečný pár ste vytvorili v lete 2009. O pol roka neskôr ste na majstrovstvách Slovenska v štandardných tancoch aj v latinskoamerických postúpili do finále...
Daniel: Považujem to za náš úspech. Boli sme spolu veľmi krátko a podarilo sa nám vybojovať finále. Tento rok sme skončili na dvojo majstrovstiev štvrtí. Chceli sme získať medaily, nepodarilo sa nám to. Ale verím, že v štandarde skončíme najhoršie tretí.
Sú vám bližšie latinskoamerické tance alebo štandardné?
Eliška: Mne je určite bližšia latina. Je v nej viac figúr, môžeme tancovať aj od seba. V latine sa dá správne vyblázniť. V štandarde musíme byť stále v postavení a musíme byť vážni.
Daniel: U mňa je to narovnako. V štandarde máme o niečo lepšie výsledky, takže možno o trochu viac uprednostňujem práve štandard.
Eliška: Ale určite chceme ešte dlho tancovať aj desiatku. Ešte máme čas na to, aby sme sa špecializovali.
Hovorí sa o vás, že máte veľmi dobre hodnotenú rumbu. A to je tanec lásky...
Daniel: Vieme ju dobre zahrať. (Smiech.) Rumba je pomalý tanec. Pri tréningoch si tak skôr všimneme chyby a vieme ich napraviť.
Eliška: Na tréningu pritom netrénujeme výraz. To sa ani nedá. Ale vplyvom okolia priamo na súťaži dokážeme rumbu precítiť.
Daniel: Pred ľuďmi sa vieme predať. Spontánne žmurknem, predvediem sa. Je to veľmi dobrý pocit. Ale najviac sa dokážem vyskákať a uvoľniť, keď tancujeme džajv. Je to síce posledný tanec a mnoho tanečníkov je už unavených, ale mne to vyhovuje. Na záver treba do toho ísť najviac. Aj k tomu však potrebujem publikum. Keď sa mám pred kým vyšantiť, tancuje sa mi lepšie.
Najviac sa odviažu pri latinskoamerických tancoch. Foto: archív Aleny Lenčešovej
A akí ste v súkromí? Tiež koketní a rozšafní?
Eliška: Ja som veselý typ. Ale Daniel je veľmi pokojný.
Daniel, už ti niekto pochválil partnerku?
Daniel: Eliška je pekné dievča a vie tancovať. Takže s pochvalami sa stretávame často, ale so závisťou som sa ešte nestretol. Alebo sa mi to báli povedať. (Smiech.)
Eliška: Ja som na Daniela tiež počula chválu, a to, že by ho chceli za partnera.
Ste v podstate len na začiatku svojej kariéry, ale určite ste si už stanovili nejaké ciele. Prezraďte, aké?
Eliška: Jeden sa nám nesplnil. Chceli sme byť v tejto sezóne majstrami. Možno sa nám ešte niečo podarí tento víkend na majstrovstvách v štandardných tancoch. Ale dlhodobý mám jeden veľký cieľ. Chcem sa dostať do finále majstrovstiev sveta.
Daniel: Ja by som bol rád, keby sme dosahovali dobré výsledky na medzinárodných súťažiach.
Táto sezóna je vaša posledná v kategórii Junior II. Neobávate sa prechodu do vekovo vyššej kategórie?
Eliška: Mám trochu obavy, ale je to len o zvyku.
Daniel: Ja sa nebojím. Od septembra začneme súťažiť v mládeži a budeme mať niekoľko mesiacov kým sa znovu začnú majstráky. A ako som už spomínal, od septembra budem v Trnave študovať. Budeme môcť konečne častejšie trénovať a viac na sebe pracovať.
Zatiaľ sa im viac darí v štandardných tancoch. Foto: archív Aleny Lenčešovej
Keď máte tréning a ste oblečení v teplákoch, vyzeráte ako všetci ostatní tínedžeri. Ale na parkete sa výrazne meníte. Či už vďaka oblečeniu, alebo celkovej vizáži. Ktorá vaša tvár je vám bližšia.
Eliška: V teplákoch a bez mejkapu to je pohodlnejšie. Ale baví ma byť pekne upravená, nastajlovaná. Mať zložitý účes a pekné šaty. Je to veľmi príjemný pocit. Výzor a upravenosť tanečníkov pomáha celkovému dojmu na súťažiach.
Kto vás pripravuje trénersky?
Daniel: Záleží na tom, na aké tance. Na štandarde sa nám venujú Dušan Lamoš-Feré s Lenkou Lopašovskou. Stretávame sa s nimi na tréningoch najčastejšie, a tak nám vždy môžu poradiť ako prví. S Igorom Kočišom mávame individuálne tréningy. Ďalšou trénerkou je Petra Tomašovičová.
Eliška: Pri latinskoamerických tancoch sa nám venuje Kristína Horvátová.
Na čo vás tréneri najviac upozorňujú?
Daniel: Mne v latine vyčítali, že som málo uvoľnený. Že si do nej prenášam výraz zo štandardu. A že musím popracovať na nohách.
Eliška: Obidvaja dostávame hlavne technické rady. A prízvukujú nám, aby sme nezabudli doťahovať figúry.
Aj na tréningoch idú vždy naplno. Foto: Ivan Kopčáni

 

Ktoré tréningy sú pre vás ťažšie?
Daniel: Pre mňa štandardné. Sú zložité na držanie rúk. Pri takom valčíku sa minútu a pol krútime stále dookola, a to je veľmi namáhavé. Psychicky aj fyzicky.
Eliška: V tomto sa zhodneme. Aj ja si myslím, že štandard je ťažší.
Kto sa stará o váš výzor?
Eliška: O vlasy sa mi stará mamina, ale mejkap si robím sama. A baví ma to. Správne sa nastajlovať pred súťažou trvá dve a pol až tri hodiny.
Daniel: U mňa je to hlavne o dobre nagélovaných vlasoch. To chce veľa vody, veľa gélu a fén. A, samozrejme, mejkap na tvár. To pri tancoch musí byť.
 
Kto sú Eliška a Daniel
Eliška Lenčešová sa narodila 27.9.1998 v Trnave. Je žiačkou siedmej triedy Základnej školy v Trakoviciach.
Daniel Kecskeméti sa narodil 23.2.1996 v Lučenci. Je žiakom deviatej triedy Základnej školy v Lučenci.
Tanečný pár tvoria od leta 2009. Na M SR v štandardných tancoch a na M SR v latinskoamerických tancoch v roku 2010 obsadili zhodne šieste miesto. Na M SR v desiatich tancoch a na M SR v latinskoamerických tancoch v roku 2011 obsadili zhodne štvrté miesto. Reprezentujú KTŠ Tyrnavia Trnava.

17. 03. 2011 00:00

Ďalšie z kategórie Tanečné športy

Tanečníkov medaila potešila, nad ostatnými umiestneniami krútia hlavou

Tanečníkov medaila potešila, nad ostatnými umiestneniami krútia hlavou

Tanečný pár Daniel Kecskeméti - Eliška Lenčešová získal na majstrovstvách Slovenska v štandardných tancoch v Prešove bronzovú medailu.

14.03. 2011, 10:13

Trnavskí tanečníci formu na finále majú

Trnavskí tanečníci formu na finále majú

V sobotu sa v Poprade uskutočnia majstrovská Slovenska v latinskoamerických tancoch aj s trnavskou účasťou. KTŠ Tyrnavia Trnava sa bude v kategórii dospelých spoliehať na pár Dušan Lamoš-Feré – Lenka Lopašovská.

18.02. 2011, 00:00

Na finále majstrovstiev Slovenska si trnavskí tanečníci nesiahli

Na finále majstrovstiev Slovenska si trnavskí tanečníci nesiahli

Trnavskí pretekári Dušan Lamoš-Feré s Lenkou Lopašovskou skončili na majstrovstvách Slovenska v latinskoamerických tancoch ďaleko pred finálovou bránou.

19.02. 2011, 22:46

Tanečný šport: Lamoš-Feré s Lopašovskou bronzoví

Tanečný šport: Lamoš-Feré s Lopašovskou bronzoví

Tanečný pár Dušan Lamoš-Feré s Lenkou Lopašovskou z KTŠ Tyrnavia Trnava obhájil minuloročnú bronzovú pozíciu na Majstrovstvách Slovenska v desiatich tancoch v kategórii dospelých.

30.01. 2011, 00:01