News

Šatka s odtlačkom Kristovej tváre

Šatka s odtlačkom Kristovej tváre

Naša skupinka milovníkov histórie Trnavy sa zastavila v Dóme sv. Mikuláša. Fráter Georgius nám mal porozprávať o stavbe i premenách tohto takmer šesťsto rokov starého gotického kostola. Najprv nám rozdal nám grafické listy s vedutou mesta a nápisom Tyrnavia vulgo Dyrna, Superioris Hungariae, Ciuitas et Episcopatus.

03.01. 2011, 18:16

Prikotúľalo sa koleso z pohanských čias?

Prikotúľalo sa koleso z pohanských čias?

Na prechádzke trnavskými ulicami v šľapajach dávnych vyberačov daní sa naša skupinka milovníkov histórie zastavila aj v Dóme sv. Mikuláša. Spoločne so svojím sprievodcom, mladým františkánskym mníchom Georgiom, sme dlho skúmali strop hlavnej chrámovej lode. Zaujal nás erb so zlatým desaťlúčovým kolesom, podobným tomu na trnavskom mestskom znaku, iba pole štítu má v kostole namiesto modrej farby červenú.

03.01. 2011, 18:25

Bohatá reč výnimočného erbu

Bohatá reč výnimočného erbu

Vysoko nad hlavami návštevníkov Kostola sv. Mikuláša v Trnave sa v červenom erbe jagá zlaté vozové koleso. Ranogotický erb tvorí výzdobu klenbového uzáveru, klenáka, do ktorého sa zbiehajú kamenné rebrá západnej časti chrámovej lode. Stredný klenák zdobí erb Žigmunda Luxemburského, ktorý kostol pred 590 rokmi dokončil. Tretí, s bielou orlicou, patrí zrejme krvi Piastovcov, ktorá kolovala v žilách Žigmundovmu svokrovi a zakladateľovi chrámu Ľudovítovi z Anjou.

03.01. 2011, 18:51

Chalani pestrí ako pastelky

Chalani pestrí ako pastelky

Diváci im posielali množstvá smsiek, fanúšičky nadšene jačali a Lucie Bílá im vyznala lásku. Aj také boli predchádzajúce kolá talentovej šou Česko Slovensko má talent pre chalanov z tanečnej skupiny The Pastels. O pár dní ich uvidíme vo finále tejto súťaže. Kto videl ich vystúpenia vie, že majú dobré šance zvíťaziť.

03.01. 2011, 22:14

Vysmiaty antirocker v klobúčiku

Vysmiaty antirocker v klobúčiku

Večne dobre naladený líder skupiny Hudba z Marsu Michal Štofej (33), alias Štofo, mal v piatok dobrý dôvod na úsmev. Trnavský Art klub bol plný na prasknutie a ľudia sa na ich skladby výborne bavili. Vyspovedali sme ho hneď po koncerte.

03.01. 2011, 22:45

Traja ľudia, dve dosky a vášeň

Traja ľudia, dve dosky a vášeň

Dieťa známych rodičov – režiséra Juraja Nvotu a dramaturgičky Mirky Čibenkovej. Nevlastný brat Doroty a Terezy Nvotových. Režisér na voľnej nohe, ktorý sa presúva od projektu k projektu a pripravuje predstavenia pre rôzne divadlá u nás aj v Česku.

03.01. 2011, 23:25

Možno by dostal Nobelovu cenu

Možno by dostal Nobelovu cenu

Malženický rodák Alexander Alagovič dosiahol v prvej polovici 19. storočia post záhrebského biskupa a zástupcu chorvátskeho bána. Ďalší malženický rodák Anton Gerinec zožal veľké úspechy v odbore detskej oftalmológie.

04.01. 2011, 10:53

Naozaj, ako v Európe

Naozaj, ako v Európe

Pozývame vás do Európy. Netreba chodiť ďaleko ani dlho cestovať. Celú Európu nájdete na jednom mieste, v Komárne. Pomerne extravagantný projekt, Nádvorie Európy, tam slávnostne otvorili pred desiatimi rokmi. Na námestie postavili jeho tvorcovia charakteristické budovy takmer všetkých krajín.

04.01. 2011, 11:22

Na lane Maslo, Ďubek i Šulek

Na lane Maslo, Ďubek i Šulek

Koniec leňošeniu. Nabehané kilometre, hektolitre potu a dennodenný dril. To čaká v najbližších týždňoch futbalistov Spartaka. Zimnú prípravu odštartovali ako prvý tím z corgoňligistov v pondelok 3. januára.

04.01. 2011, 14:34

VIDEO: Tragický návrat z osláv

VIDEO: Tragický návrat z osláv

DOLNÉ ZELENICE - Jazda pod vplyvom alkoholu sa skončila tragicky. Vodič osobného auta Honda Civic nezvládol riadenie a narazil do betónového múru. Iba 15-ročná spolujazdkyňa Martina na mieste zahynula, vodič a ďalší dvaja spolujazdci skončili v nemocnici.

16.01. 2011, 15:42

The Breakers neboli žiadni vlasáči

The Breakers neboli žiadni vlasáči

S Mariánom Remenárom (68), bubeníkom skupiny The Breakers, sme sa stretli v kaviarni na Trojičnom námestí, ktorého vzhľad ako architekt dosť ovplyvnil. Ale to už je celkom iná kapitola. Bavili sme sa najmä o skupine, ktorá v týchto dňoch oslavuje 45. výročie vzniku. Fungovala asi šesť rokov, do roku 1971. Jej členovia sa opäť stretli až po tridsaťročnej prestávke.

04.01. 2011, 15:15

Stuhleck so zárukou snehu bez čakania

Stuhleck so zárukou snehu bez čakania

Nikdy mi naša trnavská rovina neprekáža viac ako v zime. Tatranci, Liptáci, Oravci... všetci majú lyžiarsky svah takmer pod nosom, a my musíme za poriadnymi kopcami cestovať. Naša poloha má však jednu veľkú výhodu – relatívnu blízkosť k Alpám.

04.01. 2011, 15:31

Zahaľujú ich mýty a hlina

Zahaľujú ich mýty a hlina

O podzemných chodbách sa toho narozprávalo veľa. Veď prečo aj nie. Sú tajomné, tradujú sa o nich legendy a tisíce zaručene pravdivých historiek. Predstava, že sa niekedy mohli ľudia iba tak, naozaj „neviditeľne“, ukrývať pred svetom, a dokonca sa cez tieto chodby dostať na úplne iné miesto, je stále vzrušujúca.

04.01. 2011, 16:07

Lieh tu tečie potokom

Lieh tu tečie potokom

Poriadny grog má byť horúci a musí mať správny pomer čaju a rumu. Tak akurát, inak nezohreje a zima vás bude triasť aj naďalej. Alebo vodka v pomarančovom džúse. Aby počas letných večerov osviežila, nesmie jej byť veľa ani málo.

20.01. 2011, 07:02

Perinbaba ju mrazí dodnes

 Perinbaba ju mrazí dodnes

Tú scénu si určite doteraz dobre pamätáte. Dorka oblečená za nevestu sedí na koni a čaká ženícha Jakuba. Ten však zrkadlom zámerne oslepí koňa, ktorý sa splaší. Vypukne zmätok a nádejný ženáč utečie za svojou Alžbetkou.

04.01. 2011, 17:39

« | 1 .. 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 .. 64 | »