V Dlhej potrebujú nových ľudí ako soľ. Obec dlhodobo vymiera

Región

DLHÁ – Dlhodobo klesajúci trend počtu obyvateľstva chcú v obci zvrátiť. V auguste budú kolaudovať dve nové bytovky pri kultúrnom dome s 29 bytmi. Nasťahujú sa do nich mladé rodiny z okolitých dedín a miest.

Ako povedal starosta Rudolf Braniša, Dlhá mala štatút zánikovej obce ešte v čase socializmu. Za posledné roky ubudla z približne siedmich stovák obyvateľov takmer polovica. V Dlhej dnes býva 369 ľudí. „Ako malá obec nevieme z rozpočtu urobiť žiadne zázraky. Preto sa radujeme, že nám na bytovky vyšla dotácia zo Štátneho fondu rozvoja bývania,“ povedal Braniša s tým, že reagovať na rôzne granty a výzvy z eurofondov je pre obec veľkou šancou aj do budúcna. S poslancami by chceli vybrať ďalšiu lokalitu pre výstavbu rodinných domov. Bytovky, ktoré majú za sebou hrubé stavebné práce a momentálne na nich prebieha inštalácia inžinierskych sietí, sú totiž podľa neho pozitívnym, no len jednorazovým oživením Dlhej.

28. 02. 2011 14:29

Ďalšie z kategórie Región

Spoločnými silami

BOHDANOVCE – Starosta obce nechce v novom roku sklamať svojich voličov, chce predovšetkým vychádzať v ústrety obyvateľom a hľadať kompromisy.

06.01. 2011, 21:47

Advent v Trstíne

Advent v Trstíne

TRSTÍN – V kultúrnom dome sa 4. a 5. decembra už po štvrtý raz uskutočnila vianočná výstava Advent v Trstíne. Opäť podujatie organizoval Miestny spolok Slovenského Červeného kríža.

28.12. 2010, 16:52

Začínajú s výrobou

TREBATICE - Investor Telux v obci spustí svoju prevádzku už koncom tohto roka. Firma sa sem sťahuje z Piešťan a plánuje pokračovať v doterajšej výrobe. Pracovať tu bude približne 50 zamestnancov, pričom do budúcnosti počítajú s rozšírením výroby.

23.12. 2010, 11:32

VIDEO: Basu pochovali aj s kozmonautom

VIDEO: Basu pochovali aj s kozmonautom

MAJCICHOV – Fašiangové oslavy v obci počas tohto víkendu ozvláštnil Vladimír Remek. Prvý európsky kozmonaut sa sem prišiel na návštevu po prvý raz, hoci v obci už viac ako tridsať rokov na jeho počesť usporadúvajú bežecké preteky.

07.03. 2011, 08:02